ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Χημικό peeling

Το χημικό peeling προκαλεί ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα και διακρίνουμε τρία είδη peeling ανάλογα με το βαθμό διείσδυσης και την δραστικότητα των διαλυμάτων στο δέρμα: το επιφανειακό, το μεσαίου βάθους και το βαθύ. Οι κυριότερες ενδείξεις του χημικού peeling είναι:

* ανάπλαση του δέρματος

* λεπτές ή μετρίου βάθους ρυτίδες του προσώπου

* φωτογήρανση

* υπερκερατωσικές βλάβες

* μέλασμα

* εφηλίδες

* φακίδες

* λιπαρό δέρμα με διατεταμένους πόρους

* φαγεσωρική ακμή

* ουλές ακμής

Πριν το peeling δίνεται αγωγή προετοιμασίας με τρετινοΐνη, ΑΗΑ σε χαμηλή συγκέντρωση ή κρέμα μίξης με υδροκινόνη, ώστε να επιτύχει την λέπτυνση της κερατίνης στοιβάδας, την καλύτερη διείσδυση του χημικού παράγοντα και την πρόληψη της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Η προετοιμασία διαρκεί 2-4 εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να διακόπτεται 7 μέρες πριν το peeling.

Μετά το peeling παρατηρείται μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του ηλιακού εγκαύματος, δηλαδή ερυθρότητα και απολέπιση που διαρκεί 4-5 μέρες. Ωστόσο μετά από μέσου βάθους και βαθιά peelings, το δέρμα αρχικά σκουραίνει και έπειτα απολεπίζεται ενώ μπορεί να εμφανιστούν οίδημα και φυσαλίδες. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος συνιστάται η εφαρμογή ενυδατικών, κορτιζονούχων, αντιβιοτικών κρεμών, ενώ η καθημερινή χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας είναι επιβεβλημένη. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή εφαρμογής ερεθιστικών παραγόντων στο δέρμα και η αφαίρεση των νεκρωμένων ιστών.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε επιφανειακό peeling μπορούν να επαναλάβουν την διαδικασία ανά 1-6 βδομάδες. Για τα μέσου βάθους peelings η επαναληπτική θεραπεία μπορεί να γίνει ανά 3-6 μήνες ενώ για τα βαθιά ανά έτος.